Chorwackie smaki
Kuchnia chorwacka to mieszanka kuchni
śródziemnomorskiej (wybrzeże kraju w nadmorskiej części), kuchni środkowoeuropejskiej
(centralne i północne regiony Chorwacji) i kuchni tureckiej (północno-wschodnie
regiony kraju). Są też potrawy spotykane tylko w Chorwacji lub rozpowszechnione
tylko w konkretnym jej regionie.
Potrawy przyrządzane są z takich składników
jak dobrze wysmażone lub grillowane mięsa, smażone ryby, owoce morza. Kuchnia
opiera się także na serach, daniach warzywnych, oliwkach, surówkach i owocach.
Potrawy podawane w Istrii i Dalmacji
maja wyraźny charakter śródziemnomorski. Regiony te słyną z suszonych i wędzonych
szynek - prsutu, podawanych z oliwkami, nadziewanymi kozim serem.
Na wybrzeżu bez trudu dostaniemy potrawy
z wielu gatunków ryb i owoców morza
Trunki od Ante z wyspy Prvić.
W całej Chorwacji wytwarzane są tradycyjnymi
metodami wyśmienite nalewki, napitki i mocniejsze trunki. W tym fachu króluje
– w dosłownym tego słowa znaczeniu – wyspiarz Ante z Prvić Luka. Jego wyroby
są znane nie tylko tutaj, lecz także cenione w dalszych zakątkach. Uznanie
zdobyły szczególnie wśród żeglarzy licznie odwiedzających Prvić. U Ante można
kupić wino, rakije, prośek, wisniówkę, trawaricę i wiele innych. Doskonale
nadają się na prezent z podróży. Aromaty pozwolą zasmakować Chorwacji
lub w zimowe wieczory przenieść się w tamtejszy klimat i powspominać wakacyjne
przygody.
Jagnięcina (janjetina) spod Peki
Jagnięcina spod Peki to wyśmienity specjał
– pieczone pod kopułą mięso, do którego jednocześnie dorzuca się wszystkie
dodatki, warzywa i przyprawy a następnie, aby otrzymać pożądany efekt zasypuje
się je żarem. Doskonała jest także przygotowana w ten sposób ośmiornica (hobotnica).
Ta metoda przyrządzania sprawia, że mięso jest niezwykle delikatne i wspaniale
pachnnie.
Przygotowanie dania spod Peki zajmuje
sporo czasu. Nie zawsze można zamówić je od razu. W restauracji warto zrobić
to wcześniej i na skosztowanie wybrać się, w co najmniej 4 osoby.
Peka to żeliwna kopuła
przypominająca odwrócony „wok” Jest stałym elementem chorwackiej
kuchni. Można jej używać na rożne sposoby. Piec w niej mięso, ryby, warzywa
a nawet chleb. Pierwotnie była to sama czasza, pod którą wkładało się produkty
przeznaczone do pieczenia i zasypywało się żarem. Piec do Peka jest taki
jak do murowanego grilla z ceglanym paleniskiem. Na cegłach palono drwa aż
powstał żar, usuwano go na bok a rozgrzane cegły omiatano gałązkami oliwnymi.
Na tak przygotowane podłoże kładziono mięso albo ryby czy kęs ciasta chlebowego.
Nakrywano go Peką i zasypywano żarem. Tak upieczone potrawy miały niepowtarzalny
smak i bukiet. Współczesna wersja Peki posiada żeliwny rondel, który zatrzymuje
sos powstały podczas pieczenia. Najpopularniejszą potrawą spod Peki w Chorwacji
jest jagnięcia. W Dalmacji ze względu na klimat prawie nie występuje trawa,
zwierzęta żywią się rosnącymi ziołami, przez co mięso ma niesamowity aromat
nawet bez przyprawiania. Dodatkowo zioła w nocy pokrywa słona morska rosa,
która w dzień wysycha a pozostawia na roślinach sól. Mięso jest samo w sobie
lekko słone.
Herbata
Herbata, jaką znamy, na co dzień – czarna
– jest unikatem. Zamiast tradycyjnej w naszym rozumieniu, w Chorwacji pija
się herbaty owocowe, parzony rumianek, napary z mięty, lipy oraz dzikiej
róży.
Djuveć
Popularnie mówiąc jest to ryż z warzywami.
Jest podawany, jako podgrzana mieszanka ryżu, czerwonego sosu, czasami z
dodatkiem ajvaru oraz posiekanych wyżyw. Głównie są to papryka, bakłażany,
czerwona cebula, koncentrat pomidorowy i inne w zależności do fantazji i
humoru kucharza.
Owoce
Wszelkie owoce dojrzewające w południowym
słońcu są tak soczyste, że nie da się ich porównać z polskimi. Fantastyczne
jest to, że mandarynki, limonki, cytryny, pomarańcze, winogrona, granaty
można rwać prosto z drzew. W upalne dni rewelacyjnie zaspokajają pragnienie.
Ajvar
Ajvar jest aromatyczną, bardzo smaczną
pastą warzywną, sporządzoną na bazie papryki, z dodatkiem bakłażanów, oleju
i przypraw. Jest częstym dodatkiem do wielu potraw, przede wszystkim stosowany,
jako produkt gotowy do podania na stół tzn. bez dodatkowego przygotowania,
podgrzewania czy gotowania. Aczkolwiek jedną lub dwiema łyżeczkami Ajvaru
można uszlachetnić każdy sos, zupę lub inną potrawę. Ajvar występuje w dwóch
odmianach ostry (ljuti) i łagodny (blagi). W restauracjach podawany jest
w wersji łagodnej.
Paški sir
Paški sir „ser z wyspy Pag”,
to ser twardy, wytwarzany z mleka owczego. Orginalny smak, zawdzięcza obmywaniu
oliwą z oliwek i posypywaniu popiołem przed poddaniem procesowi dojrzewania.
Wspaniały aromat wynika także z faktu, że owce nie żywią się trawą, ale dostają
bardzo konkretny pokarm, w skład diety wchodzą przede wszystkim dzikie zioła.
Ćevapćići
Ćevapćići to kiełbaski z mielonego mięsa,
mocno przyprawione, pieczone na grillu. To typowo bałkańskie danie, ostatnio
stało się bardzo popularne w całej Europie. Cevapcici przyrządza się z mięsa
mieszanego, najczęściej baranio-wołowego.
Risotto
Risotto jest dość powszechnym daniem
w Chorwacji. Jest wiele rodzajów tej potrawy. W Dalmacji i Istrii wielkim
uznaniem cieszy się crni rizoto (czarne risotto), zrobione z mięsa kałamarnicy.
Czarny kolor pochodzi z kałamarnicy, który dodaje się do potrawy pod koniec
gotowania. Uwaga – brudzi języki J :))
Nioki
Nioki to małe kluseczki. Z wyglądu przypominają
polskie kopytka, choć smakują inaczej. Warto spróbować i przekonać się na
własnym podniebieniu. Rewelacyjnie smakują z sosami.
Owoce morza
Ryby to jedna ze specjalności wybrzeża.
Świeżo złowione - podaje się na ogół z grilla. Najpopularniejsze są barwena,
dorada, sola i piotrosz. Jada się również wiele owoców morza, od mule i kalmarów
po ostrygi, ośmiornice i homary.
Scampi - krewetki, podawane są gotowane,
grillowane, smażone, otoczone w cieście, w całości lub w krążkach. Dań z
krewetek jest wiele i każde zaskakuje czymś nowym.
Mule te niewielkie małże wprost zachwycają
delikatnością smaku. Obecnie znakomita większość muli dostępnych na rynku
pochodzi z hodowli, która bywa prowadzona w bardzo pomysłowy sposób. Najczęściej
omułki hodowane są na linach przymocowanych do unoszących się na powierzchni
morza tratw. Dzięki temu łatwo je zlokalizować, a one same mogą wzrastać
w naturalnym środowisku. Są podstawą wielu niekiedy prostych, ale wykwintnych
dań. Pyszny sos zawsze znika z talerza zjadany z chlebem.
Kalmary - lignje, przygotowywane z ziołami
i oliwą mogą wprawić w zachwyt każdego smakosza. Szczególnie uznaniem cieszą
się „baby lignje” czyli małe kalmarki.
Wszystkie owoce morza obowiązkowo podawane
są z cytryną i aromatycznymi przyprawami.
Zupy
Każdy obiad rozpoczyna zupa (juha) i
to nawet w upalne lato. Są to rosoły, buliony z wołowiny, różne zupy - kremy
z grzybów, kalafiora czy szparagów, zupy rybne, warzywne czy krewetkowe.
Paśticada
Jest to duszona wołowina w pikantnym
sosie. Mięso jest bardzo delikatne a w sosie wyczuwa się czerwone wino. Mięso
marnuje się przez parę godzin lub odstawia na całą noc, aby przeszło przyprawami
i oliwą. Skład marynaty jest tajemnicą każdej kuchni. Następnego dnia obsmażone
mięso trafia do rondla wraz z pokrojoną cebulą i warzywami. Podczas duszenia
mięso podlewane jest czerwonym winem. Dodawane są też przyprawy: liść laurowy,
rozmaryn, tymianek, pieprz i sól. Paśticada może być także zrobiona z ryby,
choć w restauracjach jest to rzadkością.
Palaćinki
Jest to jeden z najpopularniejszych deserów.
Są to naleśniki podawane ze śmietaną, lodami i czekoladą. Na talerzu wyglądają
niewinnie, ale są bardzo sycące. W sam raz do dużej białej kawy ze śmietaną
(velika biela kava za szlaga)
Alkohole
W Chorwacji jest wiele kawiarenek, knajpek
i piwiarni. Najpopularniejsze gatunki piwa to Ożujsko, Karlovaeko. Chorwackie
piwo jest zazwyczaj jasne, choć zdarzają się też gatunki ciemnego.
Z mocnych alkoholi pije się rakije, którą
produkuje się na bazie całych śliwek węgierek lub z winogron (loza, biała
rakija). Rakije wytwarza się też z gruszek, moreli, fig i innych owoców.
Chorwaci produkują także nalewki z dodatkiem ziół. Travarica, – bo taką nazwę
mają wódki ziołowe - ma wiele posmaków w zależności od kompozycji użytych
ziół
Bardzo popularne są wszelkiego rodzaju
likiery. Likiery figowy, gruszkowy, wiśniowy, miodowo-migdałowy, rogacz (z
owoców drzewa Św. Jana) można kupić na bazarkach lub sklepach. Bardziej klimatyczne
są te wytwarzane w przydomowych „bimbrowniach”
Chorwacja to kraj winogron oraz win.
Do potraw z drobiu serwowane jest białe, wytrawne wino jak choćby Istarska
Malvazija czy Vugava Viska. Są to w dobrym gatunku wina o ciekawej, żółtej
barwie i intensywnym zapachu. Dobrze komponują się z rybami i skorupiakami
jak małże i ostrygi. Z bardzo znanych gatunków win na wybrzeżu można śmiało
polecić Plavac, Dingae, Postup oraz Babic. Do mięs doskonały do jest Plavac,
wino o pięknej rubinowej barwie i cierpkim smaku owoców leśnych.
Wiele z chorwackich wina produkowanych
jest przez małych producentów, posiadających certyfikat, świadczący o określonym
położeniu winnicy i charakterystycznym szczepie lokalnych owoców. Wyśmienite
są wina z półwyspu Peljeśac, Istrii, Hvaru.
|